فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مشاوره
پیاپی 78 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه شیری، محمود گودرزی*، امید مرادی، حمزه احمدیان صفحات 5-29
    هدف

    هدف پژوهش تعیین اثربخشی زوج درمانی خود تنظیم گری _ دلبستگی بر تعهد زناشویی و عملکرد جنسی زنان دارای رابطه فرازناشویی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود.جامعه آماری کلیه زنان دارای رابطه فرازناشویی مراجعه کننده به مرکز مشاوره ویژه زنان در شهرستان سنندج بود. با نمونه گیری در دسترس، 30 نفر انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (15نفره) گمارده شدند. پرسشنامه های تعهد زناشویی (آدامز و جونز، 1997) و عملکرد جنسی زنان (روزن، گراندون، مایرز و هاتی، 2004) استفاده شد. برای گروه آزمایش برنامه زوج درمانی خود تنظیم گری _ دلبستگی سپهوند، رسول زاده، طباطبایی، بشارت و الهیاری (1393) طی 8 جلسه 90 دقیقه ای، یکبار در هفته اجرا و داده ها با آزمون تحلیل واریانس آمیخته تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که زوج درمانی خود تنظیم گری _ دلبستگی بر بهبود تعهد زناشویی و عملکرد جنسی زنان دارای رابطه فرازناشویی اثربخش بود. و این اثربخشی در مرحله پیگیری ماندگار بود (001/<p).

    نتیجه گیری: 

    رویکرد زوج درمانی خود تنظیم گری _ دلبستگی با کمک به زنان برای رسیدن به سازگاری بیشتر در روابط، گفتگو و مذاکره، افزایش توانایی تعامل می تواند تعهد زناشویی و عملکرد جنسی را در زنان دارای رابطه فرازناشویی بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: خود تنظیم گری، دلبستگی، تعهد زناشویی، عملکرد جنسی
  • افشین صفرنیا*، رودابه هوشمندی صفحات 30-52

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش الگوی ارتباطی خانواده کثرت گرا بر رضایت زناشویی زنان با سندرم نشانگان پیش از قاعدگی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی مراجعه کننده به درمانگاه طب زناشویی شهر کرمانشاه در پاییز و زمستان 1395 بود که از بین آنها 30 نفر به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و از طریق مصاحبه اولیه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل به نسبت یکسان گمارده شدند. از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ در 2 مرحله پیش آزمون و پس آزمون برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. مداخله گروهی آموزش الگوی ارتباطی خانواده کثرت گرا بر روی گروه آزمایش به مدت 9 جلسه 5/1 ساعته در هر هفته 2 جلسه انجام شد؛ در حالی که بر روی گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس یک متغیره بر روی نمرات پیش از درمان و درمان نشان داد که آموزش الگوی ارتباطی خانواده کثرت گرا بر افزایش میزان رضایت زناشویی زنان با سندرم نشانگان پیش از قاعدگی در سطح (001/0 >p) تاثیر معناداری دارد. بنابراین با استناد به یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر می توان گفت، آموزش الگوی ارتباطی کثرت گرا که مبنی بر گفت و شنود بالا است نقش کلیدی در میزان رضایت زناشویی زنان با سندرم پیش از قاعدگی دارد.

    کلیدواژگان: الگوی ارتباطی، خانواده کثرت گرا، رضایت زناشویی، سندرم نشانگان پیش از قاعدگی
  • غفار نصیری هانیس، مسعود صادقی*، سیمین غلامرضایی صفحات 53-79
    هدف

    هدف پژوهش مقایسه تاثیر روان درمانی گروهی وجودی، شناختی _ وجودی و انسان گرا _ وجودی در رضایت جنسی زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش

    پژوهش یک کار آزمایی تصادفی کنترل شده بود که با روش نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون_ پس آزمون و آزمون پیگیری دوماهه با گروه های موازی آزمایشی و گروه کنترل انجام شد. جامعه آزمودنی های پژوهش، زنان مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به کلینیک تخصصی دیابت بیمارستان توحید سنندج در سه ماه نخست سال 1398 بود؛ از طریق نمونه گیری تصادفی 32 آزمودنی از این جامعه انتخاب و پس ازآن با به کارگیری نمونه گیری تصادفی جایگزینی در گروه های آزمایشی و گروه کنترل جایگزین شدند. گردآوری داده ها با مقیاس رضایت جنسی متسون و تراپنل (2005) انجام شد. آزمودنی های گروه های آزمایشی جداگانه در نه جلسه هفتگی 120 دقیقه ای شرکت کردند.

    یافته ها:

     نتایج مدل خطی عمومی واریانس یک راهه با آزمون اندازه گیری های مکرر نشان داد که مداخلات شناختی _ وجودی و انسان گرا _ وجودی، رضایت جنسی را در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی دار افزایش دادند (4F=؛ P<0/05) همچنین نتایج نشانگر تاثیر بیشتر گروه شناختی_ وجودی (6MD=؛ P<0/05 و انسان گرا _ وجودی در پس آزمون (1MD=؛ P<0/05) و تاثیر بیشتر گروه وجودی در آزمون پیگیری بود (12MD=؛ P<0/05).

    نتیجه گیری:

     به کاربستن روش های روان درمانی گروهی شناختی_ وجودی و انسان گرا _ وجودی برای افزایش رضایت در رابطه جنسی زنان مبتلا به دیابت نوع دو، در مقایسه با روان درمانی وجودی برای انجام موفق امور مشاوره و روان درمانی کارآمدتر می نماید.

    کلیدواژگان: روان درمانی وجودی، شناختی، وجودی، انسان گرا، جنسی، دیابت
  • نادره طلوع تکمیلی ترابی*، پریوش وکیلی، اعظم فتاحی اندبیل صفحات 80-107
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تبیین رابطه بین تمایزیافتگی خود و بخشودگی با رضایت زناشویی بر اساس نقش میانجیگر جهت گیری مذهبی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل تمام معلمان زن و مرد متاهل شاغل در دوره های متوسطه اول و دوم منطقه 6 آموزش و پرورش شهر تهران به تعداد 4080 نفر بود که به روش نمونه برداری تصادفی تعداد 28 مدرسه و در نهایت از بین آن ها 304 نفر از معلمان داوطلب انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه تمایزیافتگی خود ساخته (اسکورن و اسمیت، 2003) ؛ پرسشنامه بخشش در خانواده (پولارد، اندرسون، اندرسون و جنینگز 1998)؛ جهت گیری مذهبی (آلپورت و راس 1967) و مقیاس زناشویی انریچ (فورنیر، اولسون و دروچمن 1983) استفاده شد. پس از حذف 10 پرسشنامه مخدوش و 3 داده پرت، جهت تحلیل داده ها از روش مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر ضریب مسیر مستقیم بین جهت گیری مذهبی درونی و رضایت زناشویی (01/0>P، 33/0=β) مثبت و ضریب مسیر غیرمستقیم بین تمایزیافتگی خود و رضایت زناشویی (01/0>P، 149/0=β) و ضریب مسیر غیرمستقیم بین بخشودگی و رضایت زناشویی (01/0>P، 129/0=β) مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود.

    نتیجه گیری

    از آن جاکه جهت گیری مذهبی درونی می تواند در بهبود روابط و رضایت زناشویی موثر باشد، پیشنهاد می شود که در مشاوره زناشویی از تقویت باورهای مذهبی زوجین استفاده شود.

    کلیدواژگان: بخشودگی، تمایزیافتگی، جهت گیری مذهبی، رضایت زناشویی
  • سید محسن حجت خواه، ایمان مصباح*، آذر پروانه صفحات 108-128
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد چندوجهی لازاروس بر بهزیستی روان شناختی دانش آموزان روستایی پسر اجرا شد.    

    روش

    پژوهش حاضر، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه موردمطالعه کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مدارس دولتی مناطق روستایی شهرستان اندیمشک را شامل می شد که با روش نمونه گیری خوشه ای، 30 نفر از افراد این جامعه که در مقیاس بهزیستی روان شناختی نمره ی کل پایین تر از حد متوسط یعنی پایین تر از 63 کسب کردند، انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). گروه آزمایشی  به طور هفتگی 8 جلسه مشاوره گروهی دریافت کردند(هر جلسه 90 دقیقه). ابزار پژوهش فرم کوتاه پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف بود. پس از اتمام جلسات، پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

     یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد بین دو گروه آزمایش و گواه ازنظر بهزیستی روان شناختی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>p). دستاورد نهایی این پژوهش، اثربخشی گروه درمانی چندوجهی لازاروس برافزایش بهزیستی روان شناختی دانش آموزان پسر بود.

     نتیجه گیری: 

    به طورکلی یافته های پژوهش نقش و اهمیت درمان چندوجهی لازاروس را در افزایش بهزیستی روان شناختی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: درمان چندوجهی لازاروس، بهزیستی روان شناختی، دانش آموزان پسر
  • سمانه سلیمی، پریسا نیلفروشان*، احمد صادقی صفحات 129-154
    هدف

    هدف مطالعه کنونی، بررسی تاثیر مشاوره شناختی اجتماعی مسیر شغلی بر اشتیاق به اهداف مسیر شغلی در افراد دارای محدودیت بینایی بود.

    روش

    جامعه آماری در این پژوهش، شامل کلیه افراد دارای محدودیت بینایی، در محدوده سنی 18 تا 40 سال، ساکن در شهر اصفهان بود. نمونه پژوهش شامل دو فرد (یک نفر زن و یک نفر مرد) دارای محدودیت بینایی بود که به شیوه غیراحتمالی هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس اشتیاق به اهداف مسیر شغلی (هاراتسیس، هود و کرید، 2015) جمع آوری شد. طرح آزمایشی مورد منفرد از نوع A-B در این مطالعه استفاده شد. در این روش پس از موقعیت خط پایه، مشاوره مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی مسیر شغلی طی ده جلسه اجرا شد. تحلیل داده ها براساس شاخص های آمار توصیفی و تحلیل دیداری انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل دیداری داده ها از طریق شاخص درصد داده های غیرهمپوش، نشانگر اثربخش بودن مداخله، روی اشتیاق به اهداف مسیر شغلی در هر دو شرکت کننده بود.

    نتیجه گیری:

     باتوجه به وجود موانع مختلف در زندگی افراد دارای محدودیت بینایی و اهمیت اشتیاق به اهداف، مشاوره توانبخشی شغلی مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی میتواند یک مداخله موثر برای تشویق افراد دارای محدودیت بینایی جهت تعهد نسبت به اهداف مسیر شغلی باشد و می توان از آن در مراکز خدماتی به افراد دارای محدودیت بینایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مشاوره توانبخشی شغلی، اشتیاق به اهداف مسیر شغلی، افراد دارای محدودیت بینایی.
  • روح الله رحیمی*، حسین سلیمی بجستانی، محمد عسگری صفحات 155-215
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف کشف تجارب زیسته زوج های شاغل از تعارضات زناشویی انجام شد.

    روش

    این مطالعه با رویکرد کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی تفسیری انجام شد. طی این مطالعه، پژوهشگران با بهره گیری از نمونه گیری هدفمند، 12 زوج شاغل دارای تعارضات زناشویی را مورد مصاحبه قرار دادند. مصاحبه ها با استفاده از روش پدیدارشناسی تفسیری مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها منجر به کشف 14 مضمون اصلی: کشمکش مالی، تعامل نامناسب با شبکه اجتماعی، فقدان مشارکت در انجام امور خانه، ارتباط غیرموثر، ناتوانی در درک متقابل و ابرازگری، عدم مدیریت زمان، تعارض نقش ها و مسئولیت ها، آسیب پذیری شناختی، پایبندی به کلیشه های جنسیتی، ناتوانی در مدیریت وظایف شغلی و مسایل محیط کاری، تقابل کار و خانواده، جدال قدرت، عوامل فرافردی مخرب و آفت های اعتقادی- اخلاقی، 55 مضمون اولیه و 12 مضمون ثانویه در زمینه تجارب زیسته زوج های شاغل از تعارضات زناشویی شد.

    نتیجه گیری: 

    خانواده ی دو شغله، جایی است که زوجین در صورت عدم ادراک انصاف در حوزه های مختلف خانوادگی و شغلی با احتمال بیشتری وارد تعارضات زوجی خواهند شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که خانواده ی زوج های شاغل از نظر بروز تعارضات ممکن است یک گروه با ریسک بالا باشند و این عامل، نیاز به نقش مذاکره را در روابط این نوع زوجین بهتر نشان می دهد. این امر، ضرورت زوج درمانی ویژه را برای این زوجین،  بیش از پیش آشکار می کند. نتایج پژوهش حاضر همچنین نشان داد؛ به ترتیب ارتباط غیرموثر، آسیب پذیری شناختی، تقابل کار و خانواده، کشمکش مالی و فقدان مشارکت در انجام امور خانه در بین عوامل کشف شده، بیشترین فراوانی را در بروز تعارضات زوجی داشتند، لذا پیشنهاد می شود در پیش بینی برنامه های پیشگیرانه و آموزشی برای زوج های شاغل، عوامل ذکر شده لحاظ شود.

    کلیدواژگان: عارضات زناشویی، زوج شاغل، پدیدارشناسی
  • نفیسه صوفی، یاسر مدنی*، سمیه شاهمرادی صفحات 216-243
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف مطالعه تجربه زیسته دانشجویان و دانش آموختگان رشته مشاوره و بررسی ردپای آموخته های درسی بر دیدگاه آنان پیرامون ازدواج انجام شد.

    روش

    این پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. مشارکت کنندگان 16 نفر از دانشجویان و دانش آموختگان تحصیلات تکمیلی رشته ی مشاوره بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود.

    یافته ها:

     در بعد تجربیات مثبت 4 مضمون اصلی به دست آمد. افزایش آگاهی، رشد آگاهی نسبت به توانمندی های شخصی، بهبود مهارت های ارتباطی بین فردی و تجربیات پیرامون امر ازدواج. در نهایت زیر مضمون های درک شده از مضمون های اصلی به این صورت آمده است: خودآگاهی، افزایش آگاهی نسبت به ویژگی های شخصیت دیگران، رشد اعتمادبه نفس، احساس مفید بودن، روابط خانوادگی و اجتماعی، دستیابی به  دیدگاه سیستمی در خانواده، افزایش همدلی، کنترل هیجانات، تغییر در نگرش به آشنایی قبل از ازدواج و تاکید بر مشاوره پیش از ازدواج، نگرش متفاوت به ازدواج نسبت به گذشته، آگاه شدن به جایگاه مشاور و اهمیت مشاوره پیش از ازدواج، تغییر در کلیشه های جنسیتی (در شرکت کنندگان مرد). در بعد تجربیات منفی، مضمون های اصلی عبارت بودند از : تجربیات  مربوط به پدیده ازدواج و انتخاب همسر و تاثیرات منفی در روابط. زیر مضمن های به دست آمده: کم شدن شور و هیجان احساسی در رابطه با شریک زندگی، بالا رفتن میزان حساسیت و وسواس فرد در روابط، تغییر نگرش نسبت به مردها (از سمت شرکت کنندگان خانم)، ایجاد حس عدم درک مشترک در روابط خانوادگی و اجتماعی به علت تفاوت در سطح آگاهی، ایجاد سطح انتظارات غیرمنطقی از دانش آموختگان این رشته.

    نتیجه گیری:

     مطابق یافته های این پژوهش، تجربه زیسته شرکت کنندگان نشان داد که تحصیل در رشته مشاوره، از جنبه های مختلف بر زندگی شخصی آن ها و دیدگاهشان نسبت به ازدواج و روابط زناشویی تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: دانشجویان، رشته مشاوره، تجربه زیسته، نگرش، ازدواج، روابط زناشویی
  • مه سیما پورشهریاری، عباس عبداللهی، سحر غفوری* صفحات 244-271
    هدف

    این پژوهش با هدف واکاوی تجارب و ادراکات روان شناختی بیماران بهبود یافته ی کووید19 انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی پدیدارشناسی انجام گرفت. جامعه ی این پژوهش شامل بیماران بهبود یافته از ویروس کرونا در استان تهران بود. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد. ابزار پژوهش مصاحبه ی نیمه ساختاریافته بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش هفت مرحله‏ای کلایزی انجام شد.

     یافته ها:

    پس از کدگذاری مصاحبه ها و دسته بندی مضامین، 9 مضمون اصلی واکنش اولیه تنهایی و نیاز به دریافت شفقت، پیامدهای منفی، نزدیکی به مرگ و واکنش افراد، فعالیت های موثر در تاب آوری، سرایت متقابل احوالات روحی بیمار، مراقبان و کادر درمانی، اثر بیماری بر معنا و سبک زندگی، دل مشغولی در حوزه ی وظایف و تعهدات، پیشنهادات به دست آمد.

    نتیجه گیری:

      پژوهش حاضر نشان داد تجربه مبتلایان کووید19 با یکدیگر شباهت ها و تفاوت هایی دارد و آگاهی از این تجربیات به متخصصین و سیاست گذاران کمک می کند تا از بحران روان شناختی در دوره ی پساکرونا پیشگیری و افراد جامعه را از نظر روانی برای مواجهه با اپیدمی ها آماده کنند.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، ویروس کرونا، بیماران بهبود یافته، پساکرونا
  • رقیه موسوی*، طاهره علیپور صفحات 272-299
    هدف

    پاندمی کووید-19 اثرات روان شناختی متفاوت مانند استرس و اضطراب و ترس و... و پیامدهای خانوادگی گوناگونی بر افراد شاغل گذاشته است. این مطالعه با هدف شناسایی پیامدهای روان شناختی و چالش های خانوادگی ناشی از شرایط کرونا در افراد شاغل طراحی و انجام شد.

    روش

    این مطالعه با رویکرد کیفی و به روش پدیدارشناسانه انجام شد. جامعه آماری افراد شاغل شهر تهران در سال 1399بودند که ملاک هایی از جمله اینکه یکسال در آن شغل فعالیت داشتند و شاغل در سازمان های دولتی، غیردولتی، خدماتی، بهداشتی، مشاغل آزاد و... بودند. نمونه آماری شامل 16 نفر می باشد که بصورت هدفمند و دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختار استفاده شد. برای تحلیل و تجزیه داده ها از رویکرد پدیدار شناسی توصیفی کلایزی استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های حاصل از این پژوهش در قالب مقولات اصلی و مقولات فرعی مشخص گردید. در بررسی نتایج از بین 3 سوال کلی استخراج شده از پژوهش، 16 مقوله اصلی احساسات منفی، مشغولیت، تفریحات، نشاط، نظم، تنش، مراقبت، فرصت، آموزش، ارتباط و مشکلات جسمی، تاثیر منفی، مدارا، تاثیر مثبت، بدون مشکل و دورکاری به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد که پاندومی ویروس کرونا در ایران برای کلیه افراد تجربه ای جدید و غیرقابل پیش بینی بوده که اثرات منفی و متفاوت روان شناختی بر جامعه شغلی گذاشته است. از اینرو پیشنهاد می شود مداخلات روان شناختی لازم برای بهبود سلامت روان و کاهش پیامدهای روان شناختی جامعه شغلی انجام شود

    کلیدواژگان: پیامدهای روان شناختی، چالش های خانوادگی، کرونا، افراد شاغل
|
  • Fatemeh Shiri, Mahmoud Goudarzi*, Omid Moradi, Hamzeh Ahmadian Pages 5-29
    Aim

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of self regulation-attachment couple therapy on improving marital commitment and sexual function in women with extra-marital affair.

    Methods

      Semi-experimental research method with pre/post-test and control group including follow-up was used. The statistical population included women with extramarital affair referred to the counseling center for women in the city of Sanandaj, Iran. Using available sampling method, 30 subjects were selected and randomly assigned to experimental and control groups (15 participants each). Marital Commitment Questionnaire (Adams, Jones, 1997) and Womenchr('39')s Sexual Function Questionnaire (Rosen, Grandon, Myers, Hutty, 2004) were used. The intervention group received self regulation-attachment couple therapy through 8 ninety-minute sessions on a weekly basis. Data was analyzed using mixed analysis of variance.

    Findings

    Results showed that self regulation-attachment couple therapy programs significantly improved the marital commitment and sexual function. Follow-up analyses showed that these results remained stable after three months (P<0/001).

    Conclusion

    self regulation-attachment couple therapy approach by helping women achieve greater adjustment in relationship, dialogue and negotiation, increasing the ability to interact and improve the marital commitment and sexual function in women with extramarital affair.  

    Discussions

    The findings of the present study show that studying counseling and internship in this field has influenced students’ views of marriage and marital relationships in various ways.

    Keywords: Self regulation-attachment, marital commitment, sexual function
  • Afshin Safarnia*, Roodabeh Hoshmandi Pages 30-52
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of teaching the pluralistic family communication model on marital satisfaction of women with premenstrual syndrome.

    Methods

    The research method was semi-experimental with pre/post-test and control group. The statistical population consisted of all women with premenstrual syndrome who referred to marriage clinic of Kermanshah (Iran) in autumn and winter of 2016. Of these, 30 were selected by purposeful sampling and were selected through an initial interview and randomly placed into treatment and control groups in equal numbers. The Enrich Marital Satisfaction Questionnaire was used in two stages of pre-test and post-test for data collection. Group intervention of the pluralistic communicative communication model was performed on the experimental group for 9 one-and-half hour weekly sessions, while no intervention was performed for the control group.

    Results

    The results of one-way covariance analysis on pre-treatment and treatment scores showed that the teaching of the pluralistic family communication model had a significant effect on marital satisfaction of women with premenstrual syndrome (p> 0.001).

    Conclusion

    based on the findings of the present study, teaching a pluralistic communication model that is based on high-level dialogue plays a key role in marital satisfaction of women with premenstrual syndrome.

    Keywords: The pattern of communication, pluralist family, marital satisfaction, premenstrual syndrome
  • Ghaffar Nasiri Hanis, Masoud Sadeghi*, Simin Gholamrezae Pages 53-79
    Aim

    The purpose of this research was to study the comparison of the effectiveness of existential, cognitive-existential, and humanistic-existential group psychotherapy on sexual satisfaction among women with type-2 diabetes.

    Methods

    The research was a randomized controlled trial conducted through an experimental method and its experimental design included a pre-test, post-test, with two-month follow-up test with parallel experimental groups and a control group. The research sample population included women with type 2 diabetes referred to Towhid diabetes hospital during the first quarter of 2019. Thirty-two subjects were selected from this population through random sampling and assigned to the two experimental and the control group using random assignment. Data was collected using the Sexual Satisfaction Scale (Meston & Trapnell, 2005). Experimental groupschr('39') subjects participated in 9 separate 120-minute weekly groups sessions.

    Findings

    The results of the general linear model with repeated measures test showed that interventions of cognitive-existential and humanistic-existential significantly increased sexual satisfaction compared to the control group (F= 4; P<0/05). The results also showed the greater effect of the cognitive-existential (MD= 6; P<0/05) and humanistic-existential groups (MD= 1; P<0/05) on the post-test and a greater effect of the existential group on the follow-up test (MD= 12; P<0/05).

    Conclusion

    The application of cognitive-existential and humanistic-existential group psychotherapy to increase sexual satisfaction among women with type-2 diabetes is more effective than existential psychotherapy for successful counseling and psychotherapy.

    Keywords: Existential psychotherapy, cognitive-existential, humanistic-existential, sex, diabetes
  • Nadereh Toloo Takmili Torabi*, Parivash Vakili, Azam Fattahi Andebil Pages 80-107
    Aim

    The aim of this study was to explain the relationship between self-differentiation and forgiveness with marital satisfaction based on the mediating role of religious orientation.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational and the statistical population included all married teachers working in the sixth and seventh grade in Tehranchr('39')s 6th educational district, with a total of 4,080 people, among whom 28 schools and 304 volunteer teachers were randomly selected. To collect research data, the following tools were used:  Differentiation of Self Inventory by Skowron, E. A., & Schmitt (2003), Family Forgiveness Scale by Pollard, Anderson, Anderson & Jennings (1998), Religious Orientation Questionnaire by Allport & Ross (1967), and ENRICH Marital Satisfaction Scale by Fournier, Olson & Druckman (1983) were used. After deleting 10 distorted questionnaires and 3 outliers, structural equation modeling was used for data analysis.

    Results

    In this study, the direct path coefficient between internal religious orientation and marital satisfaction (P<0.01, β=0.337) was positive and significant at the 0.01 level. Indirect path coefficient between self-differentiation and marital satisfaction (β = 0.149, P <0.01) and indirect path coefficient between forgiveness and marital satisfaction (P <0.01, β = 0.129) were positive and significant at 0.01 level.

    Conclusion

    Since internal religious orientation can be effective in improving relationships and marital satisfaction, it is suggested that in marital counseling, strengthening the religious beliefs of couples be used.

    Keywords: forgiveness, marital satisfaction, religious orientation, self-differentiation
  • Seyed Mohsen Hojatkhah, Iman Mesbah*, Azar Parvaneh Pages 108-128
    Aim

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of group counseling based on Lazarus multimodal approach on psychological well-being of rural male students.

    Methods

    This was a semi-experimental study including pre-test and post-test design, with control group. The study population included all male high school students in rural areas of city of Andimeshk in Iran. Thirty students were chosen through cluster sampling method who obtained the total score lower than average on the psychographic well-being scale, and randomly assigned to experimental (n=15) and control groups (n=15). The experimental group received 8 ninety-minute weekly sessions of multimodal counseling.  The research instrument included the short form of Ryff  Psychological Well-being Questionnaire. At the end of the sessions, post-test was performed for both groups. Data were analyzed by the analysis of covariance.  

    Results

    The results showed that there is significant difference between experimental and control groups in measures of psychological well-being (p>0/001). The final achievement of this study was the effectiveness of group counseling based on Lazarus multimodal approach on increasing the psychological well-being of male students.  

    Conclusion

    In general, the research findings indicate the role and importance of multimodal therapy in increasing psychological well-being.

    Keywords: Lazarus multimodal therapy, psychographic well-being, male students
  • Samaneh Salimi, Parisa Nilforooshan*, Ahmad Sadeghi Pages 129-154
    Aim

    The purpose of the current study was to investigate the effectiveness of career social cognitive counseling on career goal engagement of individuals with visual impairment.

    Method

    Statistical population included all visual impairment individuals who were between 18-40 years old and lived in Isfahan city. The sample includes two people with visual impairment (one male and one female) that selected using purposeful non-random sampling. Data collected using career goal engagement scale. This research was a single-subject experimental design in form of an AB design. In this method, after the baseline condition, career counseling based on Social Cognitive Career Theory presented during 10 sessions. Data was analyzed based on descriptive statisticschr('39') and visual analysis indices.

    Findings

    Visual analysis using the index of percentage of non-overlapping data (PND) indicated that intervention had an effective on career goal engagement of both participants.

    Conclusion

    By considering the presence of different barriers in the lives of individuals with visual impairment and the importance of career goal engagement, the vocational rehabilitation counseling based on Social Cognitive Career Theory can be an effective intervention for encouraging individuals with visual impairment to commit to their career goals. This intervention can be applied in rehabilitation services centers for individuals with visual impairment.

    Keywords: vocational rehabilitation counseling, career goal engagement, individuals with visual impairment
  • Rohollah Rahimi*, Hossien Salimi Bajestani, Mohammad Asgari Pages 155-215
    Aim

    The purpose of this study was to extract the lived experiences of working couples from marital conflicts.

    Methods

    This study was conducted with a qualitative approach using interpretive phenomenology. In this study, researchers interviewed 12 working couples with marital conflicts using purposeful sampling. Interviews were analyzed using interpretive phenomenology.

    Findings

    Analyzing the data from the interviews led to the identification of the 14 main themes: financial conflict, inappropriate interactions in social media, lack of participation in house chores, ineffective communication, inability in reciprocal empathy and expression,  lack of time management,  conflict of roles and responsibilities, cognition vulnerability, adherence to gender stereotypes, inability to manage tasks at job and work environment, work-family conflict, power struggles, ultra-personal destructive factors and belief and ethical problems, 55 primary and 12 secondary themes in the lived experiences of working couples from marital conflicts.

    Conclusion

    A dual-career family is a place where couples are more likely to enter into marital conflicts if they do not realize fairness in various areas of family and work. The results of the present study showed that the families of career couples may be a high-risk group in terms of conflict, and this factor indicates the need for a negotiating role in the relationship between this type of couple. This highlights the need for special couple therapy for these couples. The results of the present study also showed that ineffective communication, cognitive vulnerability, work-family interaction, financial conflict and lack of participation in home affairs, were the most common causes of marital conflict; so it is recommended that preventive and educational programs for couples include the abovementioned factors.

    Keywords: Marital conflicts, working couples, phenomenology
  • Nafise Soufy, Yaser Madani*, Somaye Shaahmoradi Pages 216-243
    Aim

    The present study was conducted to study the lived experiences of graduate students in the field of counseling and to examine the influence of their education process on their views on marriage and marital relationships.

    Methods

    The method of this research was qualitative and phenomenological in type. Participants in this study were 16 graduate students, selected through purposeful sampling. Data collection was done through semi-structured interviews.

    Findings

    In the dimension of positive experiences, 4 main themes were obtained that included raising awareness, growing awareness of personal abilities, improving interpersonal communication skills, and experiences around marriage. Finally, the following themes of the main categories are understood: self-awareness, increasing awareness of other peoplechr('39')s personality traits, growing self-confidence, feeling beneficial, improvement of family and social relationships, achieving a systemic view in the family, increasing empathy, control emotions, changes in attitudes toward premarital acquaintance and emphasis on premarital counseling, new attitudes about marriage, importance of awareness about premarital counseling, and changes in gender stereotypes (in male participants). In the dimension of negative experiences, the main themes included experiences related to the phenomenon of marriage and negative effects on relationships. The following themes were extracted: decreased emotional excitement about the partner, increased sensitivity and obsession in relationships, change in attitudes toward men (on the part of female participants), creating a sense misunderstanding in family and social relationships due to differences in the level of knowledge, and existence of some level of irrational expectations from graduates in this field.

    Conclusion

    According to the findings, the lived experience of participants showed that studying counseling can influence the personal life and perspective about marriage and marital relationships from different aspects.

    Keywords: College students, counseling degree, lived experience, perspective, marriage, marital relationships
  • Mah Sima Pourshahriari, Abbas Abdollahi, Sahar Gahfouri* Pages 244-271
    Aim

    The aim of this study was to analyze the experiences and psychological perceptions of recovered COVID-19 patients.

    Methods

    This research was conducted using qualitative approach of phenomenology type. The population of this study included the patients recovered from Corona virus in Tehran province. Sampling was performed purposefully. The research was conducted through semi-structured interviews. Collaizi’s seven-step method was applied for analyzing the data.

    Findings

    After coding the interviews and categorizing the topics, the following nine main themes were obtained: initial reaction of loneliness and the need for receiving compassion, negative consequences, proximity to death and the reaction of individuals toward it, effective coping activities, mutual transmission of mental status of the patient, caregivers and medical staff, the effect of illness on meaning and style of life, preoccupation with duties and responsibilities.

    Conclusion

    The present study showed that the experiences of Covid-19 patients have similarities and differences and being ware of these experiences may help the experts and policymakers to prevent the psychological crisis in the post-corona period and prepare the people psychologically in the society to face the epidemics.

    Keywords: Lived experience, corona virus, recovered patients, post-corona
  • Rogayyeh Mousavi*, Tahereh Alipour Pages 272-299
    Aim

    The Covid Pandemic has 19 different psychological effects such as stress, anxiety, fear, etc., and various family consequences on employed people. This study was designed and conducted to identify the psychological consequences and family challenges caused by coronary conditions in employed people.

    Methods

    This study was conducted with a qualitative approach and phenomenological method. The statistical population was employed people in Tehran in 1399, which included criteria such as having worked in that job for a year and working in governmental, non-governmental, service, health, freelance and .... organizations. The statistical sample includes 16 people who were purposefully and accessibly selected. Semi-structured interviews were used to collect information. claizichr('39')s descriptive phenomenological approach was used to analyze the data.

    Results

    The findings of this study were identified in the form of main categories and sub-categories. In reviewing the results from the 3 general questions extracted from the research, 16 main categories of negative emotions, occupation, recreation, vitality, order, stress, care, opportunity, education, communication and physical problems, negative impact, tolerance, positive impact, no problem And telecommuting was achieved.

    Conclusion

    The results of this study showed that the corona virus pandemic in Iran is a new and unpredictable experience for all people that has negative and different psychological effects on the working community. Therefore, it is suggested that psychological interventions be performed to improve mental health and reduce the psychological consequences of the working community.

    Keywords: Psychological consequences, family challenges, corona, employed people